Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nás

V nemocnicích Středomoravské nemocniční odstartoval projekt „Život v kufříku“

18.11.2016

Až doposud si miminka, která putují do adopce nebo přechodné pěstounské péče, odnášela z porodnice pouze lékařskou zprávu a minimum informací o svém příchodu na svět. To se rozhodla změnit Nadace La Vida se svým projektem „Život v kufříku“, do kterého se nyní zapojuje Středomoravská nemocniční, pod kterou spadají nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku.

Název projektu „Život v kufříku“ odpovídá i hlavní náplní této myšlenky. Děti, které poputují k adopci, dostanou na památku kufřík, ve kterém budou informace o jejich narození. „Součástí kufříku je památník, do kterého sestřičky mohou napsat, jak se miminko po narození chovalo, jaké bylo zrovna počasí, nebo kdo se o něj celou dobu staral. Všechno to už závisí na sestřičkách na novorozeneckém oddělení, co všechno budou chtít miminku pomocí památníku vzkázat,“ usmála se zakladatelka nadačního fondu Martina Wojtylová a dodala, že součástí kufříku je také dudlík, kojenecká láhev, fotoalbum a ručně pletená soupravička, kterou upletly klientky domovů seniorů z celé České republiky.

„Velmi dobře si uvědomujeme, že pro dítě je velmi důležité najít si a upevnit svou identitu. Právě vzpomínkový kufřík může být jedním z nástrojů, jak najít své kořeny a ztotožnit se s nimi. Sestřičky a pak i adoptivní rodiče tak do něj mohou libovolně vkládat výstřižky z novin, fotografie, otisky nožiček nebo první kresby dítěte. Invenci a kreativitě se meze nekladou a naším cílem je rozšířit tuto myšlenku po celé České republice,“ vysvětluje Martina Wojtylová a dodává, že v rámci projektu rozdávají do jednotlivých nemocnic kufříky a tiskárny, na kterých může zdravotnický personál vytisknout fotografie i informace o miminku.

„Každoročně přivedeme na svět zhruba deset dětí, které po narození putují do adopce. Jsem moc ráda, že jim můžeme alespoň takto ulehčit vstup do života a pomoci nalézt své místo ve společnosti,“ uvedla vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Mgr. Jana Dočkalová a dodala, že ne každé miminko má to štěstí, že jakmile poprvé otevře oči, jako první uvidí své milující rodiče, pro které se stává tím nejcennějším pokladem na světě. Ve Šternberku a Prostějově je tento trend o něco nižší, přesto zde každoročně přijde na svět okolo tří dětí, které následně putují k adopci.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: