Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nás

Dětská oddělení v Prostějově i Šternberku dostala dárečky pro nedonošené děti

14.8.2018

Ručně pletené čepičky, ponožky, háčkované chobotničky i hračky pro nejmenší děti získala v uplynulých dnech dětská oddělení v Nemocnici Prostějov i Nemocnici Šternberk. Dárky jsou určeny především předčasně narozeným dětem, kterých je v obou nemocnicích každoročně hospitalizováno hned několik desítek. Kolekci dárků věnovalo nemocnicím skupiny AGEL občanské sdružení Nedoklubko, které podporuje právě předčasně narozené děti a jejich rodiny.

„Za nedonošená se obecně označují miminka, která se narodí před 37. týdnem těhotenství a mají nízkou porodní hmotnost do 2,5 kilogramu. Tyto děti jsou mimořádně drobné a citlivé například na prochladnutí, proto musejí být umístěny v inkubátorech, které jim zajišťují termoregulaci,“ vysvětluje vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Mgr. Jana Dočkalová.

Na péči o nedonošené děti je přitom Nemocnice Prostějov připravena a speciálně vybavena například trojicí specifických oxymetrů sledujících hladinu kyslíku v krvi nebo třemi moderními inkubátory. K útulnějšímu prostředí pak nedonošeným dětem nově pomohou i hračky a doplňky, které vyrobili dobrovolníci spolupracující s občanským sdružením Nedoklubko.

„Od sdružení Nedoklubko jsme dostali ručně pletené čepičky i ponožky, které velikostí odpovídají potřebám nedonošených miminek a zajistí jim teplo i pohodlí v prvních dnech života. Velkým pomocníkem pak budou i háčkované chobotničky, které napomáhají v oblasti léčby a zlepšování fyzického i psychického stavu zejména nedonošených dětí. Hebkost hračky dětem připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ prozrazuje Mgr. Jana Dočkalová s tím, že spolupráce se sdružením Nedoklubko probíhá v Nemocnici Prostějov již dlouhodobě.

Naopak poprvé obdrželi dárky od organizace Nedoklubko zdravotníci na dětském oddělení Nemocnice Šternberk. „Od zástupců organizace jsme převzali háčkované chobotničky pro čerstvě narozená miminka, oblečení i hračky. Každý jeden kousek velmi vítáme a rozhodně využijeme. Organizaci Nedoklubko upřímně děkujeme a doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat,“ říká Bc. Eva Kolářová, vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Šternberk.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: