Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nás

Nemocnice v Prostějově, Přerově a ve Šternberku mají na kontě osm stovek absolventů kurzů první pomoci

15.8.2017

Osm stovek dětí i dospělých z Olomouckého kraje dnes ovládá základy poskytování první pomoci díky zdravotníkům Středomoravské nemocniční, která je členem skupiny AGEL. Nemocnice Prostějov, Přerov a Šternberk v minulých letech zahájily pořádání kurzů první pomoci pro veřejnost, v rámci kterých učí dospělé i děti praxi a teorii pomoci při ohrožení zdraví či života. Kurzy vedou zkušení odborníci přímo v nemocnici, ve Šternberku pak navíc zdravotníci ochotně přijíždějí školit i přímo do firem a škol.

V Nemocnici Prostějov školí zdravotníci zájemce již pátým rokem a celkem proškolili na 450 zájemců. V Nemocnici Přerov to bylo za čtyři roky osm desítek osob a ve Šternberku během tří let celkem 270 osob, mezi kterými je i 180 žáků a 70 zájemců, za kterými zdravotníci přijeli na školení do jejich vlastních prostor.

„Znalosti první pomoci jsou v momentě nehody či náhlých zdravotních obtíží opravdu nedocenitelné, protože právě rychlá a správná pomoc v krizových situacích doslova zachraňuje životy. V Nemocnici Přerov chceme dovednosti první pomoci naučit opravdu každého, kdo má zájem. Proto jsme se rozhodli již před čtyřmi lety umožnit školení našimi odborníky v našich prostorách komukoliv z laické veřejnosti,“ vysvětluje hlavní sestra Nemocnice Přerov Bc. Bronislava Budinová.

Náplní kurzu v nemocnicích je přitom jak teorie, tak zejména praxe, která je zaměřena na základní laickou první pomoc. „Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, nebo jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých právě rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nebudou chybět informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi - například otráveného oxidem uhelnatým, tonoucího a podobně. A dozví se samozřejmě i informace o správných telefonních číslech na záchranné složky,“ vysvětluje Mgr. Marie Jouklová, náměstek pro nelékařskou zdravotní péči Středomoravské nemocniční.

V nemocnicích Prostějov a Přerov probíhají kurzy pravidelně každý měsíc s výjimkou prázdnin, v předem stanovených termínech. V Nemocnici Šternberk pak kurz probíhá v termínech dle individuální domluvy.

 „Minimální počet účastníků pro skupinový kurz první pomoci jsou vždy tři osoby, maximální pak patnáct osob. Cena a délka trvání je 300 korun za osobu za dvouhodinový kurz a termín i čas kurzu si vždy domlouváme individuálně dle možností a potřeb obou stran,“ říká hlavní sestra Nemocnice Šternberk Mgr. Lenka Neumannová, podle které kurz využije opravdu každý. „Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Úraz či nehoda se totiž může stát komukoliv bez ohledu na prevenci a kdokoliv z nás s nimi také může přijít nečekaně do styku. Při masivním krvácení, zástavě srdce nebo poranění elektrickým proudem navíc mohou rozhodovat vteřiny,“ uzavírá Lenka Neumannová.

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: