Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nás

Nemocnice v Prostějově, Přerově a ve Šternberku mají na kontě osm stovek absolventů kurzů první pomoci

15.8.2017

Osm stovek dětí i dospělých z Olomouckého kraje dnes ovládá základy poskytování první pomoci díky zdravotníkům Středomoravské nemocniční, která je členem skupiny AGEL. Nemocnice Prostějov, Přerov a Šternberk v minulých letech zahájily pořádání kurzů první pomoci pro veřejnost, v rámci kterých učí dospělé i děti praxi a teorii pomoci při ohrožení zdraví či života. Kurzy vedou zkušení odborníci přímo v nemocnici, ve Šternberku pak navíc zdravotníci ochotně přijíždějí školit i přímo do firem a škol.

V Nemocnici Prostějov školí zdravotníci zájemce již pátým rokem a celkem proškolili na 450 zájemců. V Nemocnici Přerov to bylo za čtyři roky osm desítek osob a ve Šternberku během tří let celkem 270 osob, mezi kterými je i 180 žáků a 70 zájemců, za kterými zdravotníci přijeli na školení do jejich vlastních prostor.

„Znalosti první pomoci jsou v momentě nehody či náhlých zdravotních obtíží opravdu nedocenitelné, protože právě rychlá a správná pomoc v krizových situacích doslova zachraňuje životy. V Nemocnici Přerov chceme dovednosti první pomoci naučit opravdu každého, kdo má zájem. Proto jsme se rozhodli již před čtyřmi lety umožnit školení našimi odborníky v našich prostorách komukoliv z laické veřejnosti,“ vysvětluje hlavní sestra Nemocnice Přerov Bc. Bronislava Budinová.

Náplní kurzu v nemocnicích je přitom jak teorie, tak zejména praxe, která je zaměřena na základní laickou první pomoc. „Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se jak postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, nebo jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení, což jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u kterých právě rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nebudou chybět informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi - například otráveného oxidem uhelnatým, tonoucího a podobně. A dozví se samozřejmě i informace o správných telefonních číslech na záchranné složky,“ vysvětluje Mgr. Marie Jouklová, náměstek pro nelékařskou zdravotní péči Středomoravské nemocniční.

V nemocnicích Prostějov a Přerov probíhají kurzy pravidelně každý měsíc s výjimkou prázdnin, v předem stanovených termínech. V Nemocnici Šternberk pak kurz probíhá v termínech dle individuální domluvy.

 „Minimální počet účastníků pro skupinový kurz první pomoci jsou vždy tři osoby, maximální pak patnáct osob. Cena a délka trvání je 300 korun za osobu za dvouhodinový kurz a termín i čas kurzu si vždy domlouváme individuálně dle možností a potřeb obou stran,“ říká hlavní sestra Nemocnice Šternberk Mgr. Lenka Neumannová, podle které kurz využije opravdu každý. „Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Úraz či nehoda se totiž může stát komukoliv bez ohledu na prevenci a kdokoliv z nás s nimi také může přijít nečekaně do styku. Při masivním krvácení, zástavě srdce nebo poranění elektrickým proudem navíc mohou rozhodovat vteřiny,“ uzavírá Lenka Neumannová.

 

zpět na novinky

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: