Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nás

Nemocnice AGELu v Olomouckém kraji zvou na sérii akcí zaměřených na hygienu rukou

2.5.2018

Zájemci z okolí Přerova, Prostějova, Šternberku i Jeseníku budou mít začátkem května jedinečnou možnost dozvědět se vše podstatné o hygieně rukou a také si natrénovat a prověřit správnou techniku mytí. Pátý květen je Světovým dnem hygieny rukou a k jeho oslavám se každoročně připojují stovky zdravotnických zařízení napříč kontinenty. Výjimkou nebude ani čtveřice nemocnic skupiny AGEL v Přerově, Prostějově, Šternberku a Jeseníku, které od čtvrtka 3. května do čtvrtka 10. května nabídnou zájemcům z řad široké veřejnosti sérii preventivních akcí.

V rámci akce Den hygieny rukou budou zdravotníci v nemocnicích v Přerově, Prostějově, Šternberku i Jeseníku zájemcům názorně ukazovat správné mytí rukou, opravovat jejich techniku a také kontrolovat správné umytí pomocí speciální UV lampy. „Zároveň je ale cílem nás zdravotníků i motivovat návštěvníky k důslednému vyžadování správné hygieny od okolí – ať už od blízkých a známých, nebo třeba i od zdravotnického personálu, který může být rovněž přenašečem choroby,“ upozorňuje Vladimíra Macková, hlavní sestra Jesenické nemocnice.

„Správným mytím rukou můžeme omezit nemocnost dětí i dospělých. Rozhodně přitom neplatí, že hygienu rukou by se měly učit jen děti. Drtivá většina dospělých si myje ruce nedostatečně a riziku nákazy se vystavuje úplně stejně jako děti. Důležitá je navíc nejen opravdu správná technika mytí, ale také frekvence mytí rukou,“ říká Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov, s tím, že ruce je potřeba umývat zejména po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku. Důležité je přitom mýt ruce nejen na dlaních, ale i shora a mezi prsty, což jsou nejčastěji opomíjená místa.

Hygiena rukou je důležitá zejména kvůli prevenci přenosu infekčních a průjmových onemocnění. „Typickými chorobami nemytých rukou jsou například virová hepatitida typu A, chřipka, salmonelóza, rotavirové infekce či enterovirové infekce,“ vyjmenovává Mgr. Andrea Vacová, hlavní sestra Nemocnice Šternberk.

Zájemci o informace ohledně hygieny rukou mohou přicházet už ve čtvrtek 3. května od 8 do 12 hodin do vstupní haly Jesenické nemocnice.

O den později, v pátek 4. května, proběhne hned dvojice akcí, a to ve vestibulu Nemocnice Přerov od 9 do 12 hodin a v Nemocnici Šternberk, kam mohou přicházet zájemci buď od 8 do 10:30 hodin k centrálnímu příjmu chirurgického oddělení, nebo od 10:30 do 13 hodin do pavilonu interního oddělení.

V prostějovské nemocnici pak bude správná hygiena rukou součástí bohatého programu Dne prevence, který se uskuteční ve čtvrtek 10. května od 13.00 do 18.00 hodin ve vstupní hale nemocnice.

zpět na novinky

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: